
Konferencja “Twoje Zdrowie – Twój Wybór“ w II LO
Fotorelacja z konferencji – zobacz więcej…
10 kwietnia 2025r. odbyło się kolejne spotkanie z cyklu “Twoje Zdrowie – Twój Wybór”, odbywające się od 2014r. w naszej szkole, tym razem skierowane do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych z Zamościa i okolic. Pomysłodawcami i organizatorami cyklu są nauczyciele II Liceum p. Urszula Jarocka i p. Jacek Kucharski.
Przewodnim tematem tegorocznej konferencji były zagadnienia związane z wpływem stylu życia na regulację neurohormonalną organizmu. Uczestnicy spotkania mieli okazję dowiedzieć się, jak styl życia może poprawić funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, poznali korzyści płynące z modyfikacji sposobu odżywiania popularnego wśród młodzieży, a także zapoznali się ze sposobami poprawienia stanu psychicznego i odporności na codzienne wyzwania.
W związku z tym, że tematyka zdrowego stylu życia i dbania o zachowanie szeroko pojętego zdrowia jest nam szczególnie bliska, mamy nadzieję na kontynuację tradycji spotkań tego rodzaju w naszej szkole.
W dalszej części tekstu zamieszczamy obiecane podczas konferencji przepisy:
PLACKI JAGLANE Z JABŁKAMI
Składniki:
– 150 g kaszy jaglanej,
– 400 g jabłek bez gniazd nasiennych,
– 130 g mleka,
– 60 g miodu wielokwiatowego,
– ½ płaskiej łyżeczki cynamonu,
– ½ płaskiej łyżeczki cukru waniliowego,
– 50 g mąki orkiszowej,
– ¼ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 jajko.
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną zmielić na mąkę.
2.Zmieloną kaszę, mleko, miód, cynamon, cukier waniliowy, mąkę ,proszek do pieczenia i jajko dokładnie wymieszać.
3.Jabłka rozdrobnić i dodać do ciasta.
4.Uzyskane ciasto smażyć na patelni w formie placków o grubości ok. 0,5 cm lub wyłożyć na blachę i piec 30-35 min (temp 180 0C) do momentu, aż wierzch ciasta będzie lekko zarumieniony.
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z JABŁKIEM
Składniki:
– 1 łyżeczka majeranku,
– 130 g cebuli,
– 100 g jabłka bez gniazd nasiennych,
– 50 g oliwy z oliwek,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 puszka białej fasoli z puszki z zalewą lub 400 g wcześniej namoczonej i ugotowanej fasoli,
– ¾ łyżeczki soli kamiennej,
– ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego.
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i jabłko, dodać oliwę i rozdrobnić. Dusić pod przykryciem ok 10 min.
2.Fasolę i 30 -40 g zalewy/ wody z gotowania oraz majeranek i pieprz, zmiksować do pożądanej konsystencji.
3.Dodać duszoną cebulę z jabłkiem i dokładnie wymieszać.
4.Pastę podawać po schłodzeniu z wybranymi dodatkami.
POTRAWY NA DOBRY SEN
Wieczorny koktajl wiśniowy
Podstawą koktajlu są wiśnie. Kwaśne owoce są jednym z niewielu naturalnych źródeł melatoniny, dlatego poleca się je wszystkim cierpiącym z powodu zaburzeń snu. Słodki smak oraz uzupełnienie poziomu potasu i magnezu w organizmie zapewni banan. Do mieszanki warto dodać egzotyczne mango, które również zawiera te związki mineralne. Ostatnie składniki smoothie to mleko oraz jogurt kozi, czyli produkty dostarczające cennego wapnia. Koktajl jest niskokaloryczny, zdrowy i prosty do zrobienia. Idealna propozycja na kolację dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Składniki:
– jeden banan,
– 2 szklanki wiśni (mogą być mrożone),
– jedno mango,
– pół szklanki jogurtu naturalnego koziego,
– 2 szklanki mleka (owsianego, ryżowego, mozgi kanaryjskiej, kokosowego lub migdałowego).
Owoce pokroić w mniejsze części, wszystkie składniki umieścić w blenderze. Miksować przez kilkadziesiąt sekund, aż koktajl będzie miał gładką konsystencję. Do smoothie można dodać też kakao lub karob, które jest świetnym źródłem magnezu oraz przeciwutleniaczy.
KOKTAJL BANANOWO – ANANASOWY
Koktajl na godzinę przed snem
Składniki:
– 0,5 szklanki mleka kokosowego lub migdałowego,
– ½ świeżego ananasa pokrojonego w kostkę,
– 1 dojrzały banan,
– posłodzić lucumą do smaku.
Wszystkie składniki w blenderze miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
DUSZONY BANAN NA WARZYWACH
Na patelnię nakładamy masło ghee, dodajemy utartą marchew lub seler, migdały ( lub orzechy włoskie lub laskowe) ucieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa, kroimy wzdłuż banany, posypujemy wiórkami kokosowymi, imbirem, cynamonem, kardamonem, (można też kakao) i na małym ogniu dusimy lekko ugniatając drewnianą łyżką. Gdy banany „zmiękną” nakładamy na ciepły talerz i spożywamy.
SMACZNEGO!!!