KONFERENCJA ?TWOJE ZDROWIE ? TWÓJ WYBÓR? w II LO

 Thumbnail image Thumbnail image Thumbnail image

TO PIERWSZE SPOTKANIE ZAPOCZATKOWUJĄCE CYKL SPOTKAŃ DLA NAUCZYCIELI I UCZNIÓW GIMNAZJÓW ORAZ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NA TEMAT DIETETYKI, WIELU ASPEKTÓW ZDROWEGO STYLU ŻYCIA WE WSPÓŁCZESNYM ŚWIECIE.

 

W programie przygotowano:

  • Wykład z prezentacją ? ?Dietetyczne zagrożenia cywilizacyjne.?
  • Degustacje zdrowych produktów spożywczych ? oleje roślinne i zwierzęce, chleb na zakwasie itp.
  • Pomiar ciśnienia krwi oraz BMI

W naszej szkole dnia 28 maja 2015 roku odbyła się pierwsze spotkanie dla zaproszonych Gości z okolicznych Gimnazjów i Liceów, a 11 czerwca dla młodzieży naszej szkoły. Głównym inicjatorem przedsięwzięcia jest Pan mgr Jacek Kucharski, pracujący w naszej szkole jako nauczyciel wychowania fizycznego, ale również dietetyk i założyciel ,,Szkoły Zdrowia Jacka Kucharskiego ''. Swoją wiedzą i spostrzeżeniami postanowił się z nami podzielić i przygotował wykład na temat: ?Dietetycznych Zagrożeń Cywilizacyjnych?. Na wykładzie poznaliśmy kilka zasad zdrowego żywienia i nie tylko. Dowiedzieliśmy się jak żywność jest zmodyfikowana przez przemysł przetwórczy i jak to na nas ludzi wpływa . Wykład składał się z kilku części zaczynając od nabiału, przez pieczywo, tłuszcze, i toksyny . Zaskakujący jest fakt, że nikt z nas nie wiedział jak źle się odżywia . Mleko, śmietana, czy jogurty zawsze reklamowane, jako zdrowe produkty okazały się bardziej szkodliwe niż użyteczne dla nas. Przetworzone produkty mleczne nie są przyswajalne dla naszego organizmu. Podgrzanie mleka do temperatury pow. 45 `C powoduje zabicie flory bakteryjnej w nim, przez co nasz organizm nie może przyswoić wartościowych składników mleka. Sprawia to, że nasze jelita się dziurawią, a jedzenie dostaje się do układu odpornościowego, co prowadzi do wielu chorób, a krwinki odpowiedzialne za odporność muszą radzić sobie z jedzeniem. Pod lupę zostało wzięte również pieczywo. Każde ziarno zbóż, zawiera gluten, jednak pszenica została tak zmodyfikowana, że zawiera o wiele więcej chromosomów niż powinna. Fityniany występujące w zbożach oraz nasionach strączkowych blokują minerały tak, że nas organizm nie może z nich skorzystać. Jedynym sposobem na zdjęcie blokady fitynianów jest moczenie, fermentacja itp. Pan mgr. Jacek Kucharski mówił również o tłuszczach. Okazało się, że nagonka na tłuszcze zwierzęce jest nieprawdziwa. Tak naprawdę nie są one przyczyną miażdżycy. W Kanadzie przeprowadzono badania składu blaszek miażdżycowych i nie zawierały one tłuszczów zwierzęcych, lecz uszkodzone tłuszcze roślinne. Na olejach nie można smażyć, ponieważ mają one nietrwałe wiązania, które pękają podczas smażenia. Im więcej takich wiązań tym olej jest bardziej toksyczny. Podczas smażenia na olejach tworzą się wolne rodniki, które powodują nowotwory. Kolejnym zagrożeniem są tłuszcze trans, czyli tłuszcze utwardzone , takim tłuszczem jest margaryna. Utwardza ona nasze błony komórkowe, co później odbija się na naszym zdrowiu, a co za tym idzie zwiększa ryzyko pojawienia się miażdżycy. Tłuszcze jednak należy jeść, ponieważ wpływają na rozwój naszego mózgu, są głównym źródłem energii i budują błony komórkowe. Jedną z toksyn, która omawialiśmy na wykładzie ,a spotykamy się z nią, na co dzień jest Bisfenol A ( w skrócie BPA), który znajduje się w plastikowych opakowaniach i puszkach. Uwalnia się on podczas gniecenia i podgrzewania. Pijąc wodę z takiej butelki, możemy mieć problem z równowagą hormonalną, otyłością, nowotworami i obniżonym libido. Kolejną toksyną omawianą na wykładzie jest akryloamid powstającym podczas przetworzenia produktów spożywczych np.: produkcji frytek lub chipsów. Jest on silną neurotoksyną, powoduje raka piersi, pęcherza moczowego. Wiele toksyn kumuluje się w naszym organizmie np.. Aspartan i Rtęć. Aspartan jest silną neurotoksyną. Znajduje się on w Coca- Coli, galaretkach, gumach do żucia. Jest on substytutem cukru. Warto też pamiętać o rtęci, o której mówi się niewiele. Jest ona również silną toksyną. Znajduje się w rybach(zwłaszcza morskich), żarówkach, plombach amalgamatowych. Odkłada się w mózgu i powoduje niszczenie komórek nerwowych. Na koniec wykładu mieliśmy okazje spróbować, domowego chleba upieczonego przez p. mgr Urszulę Jarocką oraz masła klarowanego, tłuszczu z gęsi i olejów tłoczonych na zimno. Do degustacji przygotowano również specjalnie przygotowaną kawę, zieloną herbatę, czystek, kefir z Grzybka Tybetańskiego. Wykład ten wzbudził duże zainteresowanie wśród uczniów naszej szkoły . Całość zakończyła się gromkimi brawami.

Opracowała Łucja Walczak

Organizatorzy przedsięwzięcia:

Nauczyciele: Pan Jacek Kucharski- pomysłodawca, Pani Urszula Jarocka, Pani Ewa Łysiak

Uczniowie: Aleksandra Seń, Katarzyna Jękot, Łucja Walczak, Anna Wirkijowska ? klasa II k, Sobieraj Paulina, Malinowska Alicja, Organista Izabela ? klasa II i, Witkowska Weronika, Szałata Marta, Wojewoda Aleksandra ? klasa I k i Malczewski Łukasz z klasy I e.