Kolorowa żywność - barwniki w żywności

 

 1 2 6

Nie każdy z nas wie, że barwniki nie mają prawie żadnego znaczenia odżywczego. Są dodatkiem do żywności poprawiającym właściwości organoleptyczne i estetyczne gotowego produktu, zwiększającym atrakcyjność żywności poprzez nadanie lub przywrócenie określonej barwy. Mogli się o tym dowiedzieć uczniowie klasy biologiczno-chemicznej 2Bg uczestniczący w wykładzie on-line dnia 17.03.2021r. pt. „Kolorowa żywność - barwniki w żywności” zorganizowanym przez Wyższą Szkołę Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Z wykładu uczniowie wynieśli także informacje na temat podziału barwników i ich symboli (E100 – E199), uregulowań prawnych dotyczących warunków ich stosowania, ograniczeń w stosowaniu barwników w przemyśle spożywczym a także wpływu na organizm ludzki. Dla osób interesujących się m. in. wpływem substancji chemicznych na zdrowie był to bardzo ciekawie spędzony czas.

3 4 5